Tallinn – perlen i de baltiske lande

Rejseglimt fra Tallinn
Efterhånden har flere og flere fået øjnene op for de spændende hovedstæder i de tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen. Jeg havde gennem et års tid set flere og flere artikler om Estlands hovedstad, Tallinn. Måske var der så meget fokus på Tallinn, pga. vores (Danmarks) flag,  Dannebrog, der ifølge legenden faldt fra himlen under slaget ved Lyndanisse (nu Tallinn i Estland) i 1219 på valdemarsdag den 15. Juni. Det kunne nu også skyldes, at det efterhånden er blevet billigere og meget lettere at komme til Tallinn.

Jeg havde 3 dage/2 nætter i Tallinn. Jeg boede lige uden for Tallinns gamle bydel, der efter Tallinns uafhængighed i 1991, er blevet nænsomt renoveret.  Bydelen står som et af de bedst bevarede middelalderbyer, med brostensbelagte gader, smukke farverige facader, historiske bygninger, museer, pragtfulde cafeer, fortorvsrestauranter og forretninger.

Rådhuspladsen i TallinnEt godt udgangspunkt – rådhuspladsen i Tallinn
Den store rådhusplads (Raekoja Plats) er perfekt som udgangspunkt. Jeg selv startede med en kold øl på en fortorvscafe og nød de enestående bygninger og det herlige leben. Særlig imponerende var Tallins rådhus, der skulle være det eneste tilbageværende gotiske rådhus i Nordeuropa. Men alle bygningerne og deres flotte facader med smukke detaljer, sørgede for mit kamera var nærmest rødglødende. På selve pladsen var det musikanter og andre optrædende, så jeg havde ingen problemer med at få tiden til at gå.

Jeg gik videre via en af de mange smalle gader, der løber ud fra rådhuspladsen. Overalt lå små kunsthåndværksbutikker. Det var keramik, glas der dominerede vinduesudstillingerne. Det er ikke lige min interesse, men det så farverigt og meget dekorativit ud, så der skal nok være nogle der bliver fristede over evne…
Der var også flere af de trendy modebutikker du kender fra feks. København, men du kan sagtens finde noget, du ikke har set herhjemme. Jeg fandt da et par gode striktrøjer i det store varehus Kaubamaja lidt uden for den gamle bydel og tæt på Tammsaare Park.

Mindeplade hvor Dannebrog faldt ned i 1219Dannebrog i Den Danske Konges Have
Når jeg nu var i Tallinn, så skulle jeg selvfølgelig da også se stedet, hvor Dannebrog faldt ned fra himlen i 1219. Der er en mindeplade i Den Danske Konges Have. For andre nationaliteter har det nok ikke den store interesse, da er faktisk ikke er noget at se udover mindepladen, men som dansker, bør du da lige sætte tid af til et hurtigt kig.

Masser af smukke kirker i Tallinn
En af de absolut bedst genkendelige bygninger i Tallinn er Aleksander Nevskij katedralen. Det er en ortodokse kirke, der blev bygget ca. år 1900 under russernes velmagtsdage. Jeg gik lidt rundt omkring katedralen, for der var en dejlig fredelig stemning, og så var det sjovt at de gamle koner med tørklæde (som vist var på mode i 1950érne) kommer langsomt spankulerende hen til katedralen for at bede den daglige bøn. Kirker i TallinnAndre kom der udelukkende for at tjene lidt ekstra, til at forsøde tilværelsen, ved at sælge hjemmelavede souvenir. Så var der de ortodokse præster. De skilte sig virkelig ud med deres traditionelle dragter. Der er flere andre meget interessant og smukke kirker i Tallinn. Et par af dem er Helligåndskirken, der skiller sig ud fra de andre kirker i Tallin med de takkede gavle og en flot altertavle. Så er der Skt. Nikolaj Kirken, der er mere end 800 år gammel. Kirken har både en koncertsal og et middelaldermuseum. Endelig må jeg også lige nævne Skt. Olai Kirken, der går helt tilbage til det danske styre. Bygningen har nok ”hovedrollen” i Tallins siluet med det 124 m høje spir. Det var oprindeligt imponerende 159 meter højt, men det er over 500 år siden. Utroligt man kunne bygge så højt på den tid.

Oplev Klafira i TallinnEn gó aften i Tallinn
Tallinn har også et herligt og festligt natteliv. Men du kan jo starte et godt glas rødvin i en af de stemningsfyldte vinkældere. Du skal jo også have lidt at spise, for eller holder du ikke langt tid (det gør jeg bestemt ikke). Jeg var heldig at finde en pragtfuld russisk restaurant (Klafira). Den så ikke ud af meget udefra, men den var virkelig hyggelig med en levende og super charmerende betjening af nogle smukke og søde russiske piger. De serverede i traditionelle kjoler og var virkelig med til at gøre besøget til en totaloplevelse. De lavede sjov med gæsterne og mig selv og de havde altid en frisk bemærkning. I løbet af aftenen kom er også nogle dansere og gav et nummer eller to. Det var faktisk meget smagfuldt i forhold til de mange mavedansere man bliver udsat for herhjemme. Prøv at læse lidt mere om stedet på restautantens hjemmeside, hvor du også kan finde adressen. Læs mere her
Jeg sluttede aftenen af på en natklub, jeg desværre ikke kan huske navnet på. Men overalt var der pubber med levende musik og natklubber, der spillede til den lyse morgen.

Siden er under udarbejdelse, så kom igen og læs mere og se flotte billeder.

Skriv din mening