Skotland – ét stort eventyr

Skotterne er et stolt folkefærd med en fantastisk historie. Skotland er et land hvor naturen er et vildenes uden lige, der kan tage pusten fra selv den mest garvede rejsende. Imponerende gamle middelalderborge, bølgende marker hvor de særprægede langhårede køer græsser og et vildt men super smukt højland og spejlblanke søer, hvor en af dem måske gemmer på Loch Ness uhyret? Er du til aktiv ferie, så har du talrige trekking muligheder eller hvad med en tur på mountainbike?

Naturens farver er dybe og mørke farver, der kan virke dystre, men mere formaner én til fordybelse. Alle indtrykkene forstærkes af sækkepibernes karakteristiske lyd og duften fra de mange whisky-destillerier, der ligger spredt ud over landet. Skotland byder også på en at Europas mest eftertragtede hovedstæder, Edinburgh, med Edinburgh Castle i centrum. Hovedstaden er perfekt til en forlænget weekend. Skotland er ganske enkelt ét stort eventyr og som Politiken skriver; som skabt til postkort.

Lidt om Skotlands historie
Skotland har været beboet i mere end 8.000 år, men det var først da romerne for omkring 2.000 år siden med stor besvær satte sine ben i Skotland, at historien tog fart. Trods styrkemæssig overlegenhed kom romerne i defensiven overfor de vilde keltiske stammer og de forlod endeligt landet i år 208.

Dernæst kom Skotterne (gælisk talende stamme fra Irland) i 300-tallet og oprettede et ustabilt kongedømme i Argyll, der ligger i det vestlige Skotland. Dernæst kom kristendommen til landet via en irsk munk Sankt Columba, og løbet af 500-tallet begyndte den blandede skotske nation at opstå.

Vikingerne drog på flere togter til landet og var faktisk skyld i, at man stoppede de indbyrdes krige for at samle sig mod truslen udefra. I 844 blev landet samlet i ét rige, Alban.

Derefter har der været et utal af indbyrdes slag og mod englænderne. I 1707 blev det skotske parlament opløst og Storbritannien blev dannet. I 1885 blev et Ministerium for Skotland dannet og i 1934 så SNP (Scottish National Party) dagens lys. SNP vinder en plads i parlamentet. I 1970 oplevede Skotland et industrielt boom da BP fandt olie i Nordsøen. 1000-vis af arbejdspladser blev oprettet og dette gav også en saltvandsindsprøjtning til krav om øget selvstændighed og frihed.

I 1997 stemmer et stort flertal ja til et Skotsk parlament og endelig i 1999 vælger skotterne for første gang i 300 år deres eget parlament.

Skriv din mening