Indonesien

Indonesien tryllebinder

Straks ved ankomsten bliver du budt velkommen af den evigt smilende, nysgerrige og imødekommende befolkning, til verdens største ørige, med et ”Selamat Datang”, som betyder velkommen. Et besøg til Indonesien vil uden tvivl blive en uforglemmelig oplevelse, og uanset hvilken ø eller landsdel duvælger at besøge, vil synsindtrykkene brænde sig fast på din nethinde. Det kan være en solnedgang, der er som et kæmpe orange flammehav, udsigten fra toppen af Keli Mutu på øen Flores, de på én gang skræmmende men bestemt også fascinerende vulkankratere, Komodo varanerne der er verdens største af sin slags (op til 3 meter lange), kridhvide strande, farverige koraller, eller et farverigt festivaloptog på Bali. Mulighederne er uendelige.

Indonesien har gennem tiderne været styret af mange forskellige lande, men på grund af de store geografiske afstande har de enkelte områder i vid udstrækning bevaret sit særpræg og sin egen kultur. Indonesien er verdens største muslimske samfund om end i en meget afslappet og tolerant form. Du bør dog have det in mente, når du besøger landet. Som pige/kvinde bør du sørge for at dine skuldre og overarme er tildækkede, og mændene bør bære lange benklæder, specielt i byerne. På Bali er hinduismen den dominerende trosretning.

Du kan umulig opleve Indonesien på én ferie. Nedenfor kan beskriver jeg meget kort nogle af de populæreste øer.

Bali

Trods sin beskedne størrelse på 5.600 km² byder Bali på et utal oplevelser, uanset om formålet med dit besøg er naturoplevelser, badeferie eller af kulturel art. Det stigende antal besøgende, der årligt gæster øen, bekræfter da også Bali´s position, som en af verdens populæreste rejsemål, en fuldt fortjent position.

Klimaet på Bali er tropisk med en temperatur på ca. 29 grader året rundt. Det giver ideelle betingelser for plantevæksten på øen, (flere steder kan der høstes 3 gange om året). Landbruget er da også den største beskæftigelse, og du skal ikke køre langt, for at se balinesere der arbejder i de utallige risterrasser i de frodige og bjergrige områder.

Religionen på Bali er et kapitel for sig selv og efterlader vel nok det største indtryk, når det igen er blevet hverdag, og dine tanker ledes tilbage på det eksotiske Bali. Den dominerende religion er hinduismen, som blev udbredt i det 15. årh. Modsat den indiske hinduisme, er den på Bali blevet en integreret del af de gamle traditioner og den tro, der allerede eksisterede. Den dag i dag, lever troen på ånder og guder i bedste velgående, og du kan opleve utallige ritualer og ceremonier – et flot og farverigt syn.

Rejser du til Bali for at slappe af ved en lækker strand og blive forkælet ved på et ressort, så har du utallige steder at vælge mellem. De fleste vælger strandene i syd ved Kuta, Nusa og Sanur, men længere mod vest fx Candidasa og oppe i nord Lovina med sort sand.

Lombok

Lombok er lidt mindre end Bali og ligger kun 35 km øst derfra. Trods den korte afstand er det to vidt forskellige øer. Lombok er en blanding af Bali og Java tilsat en smule fra den arabiske kultur. Men først og fremmest har lombokkerne deres egen Sasak kultur, der afspejler sig i arkitekturen og sproget, der adskiller sig væsentligt fra indonesisk.

Der hersker en utrolig afslappende stemning på øen, og trafikken er meget begrænset, hvis du da ser bort fra de ponytrukne hestevogne ”Dokars”. Disse anvendes stadig af lokalbefolkningen, som på mange måder har bevaret sin traditionelle livsform. Men tiderne skifter og udviklingen går hurtig.

For mange er Lombok ensbetydende med uspolerede og uberørte sandstrande, små bjerglandsbyer og gode vandremuligheder. Oven på en dags anstrengelser er det oplagt at besøge en af de mange små restauranter ved Senggigi stranden. Alt imens du nyder nogle af de lokale specialiteter, kan du beundre solnedgangen over Lombokstrædet med det hellige bjerg, Gunung Agung, på Bali som silhuet.

Sumatra – oplevelserne står i kø

Sumatra er verdens femtestørste ø og derfor meget vanskelig at beskrive på nogle få linier, da den rummer en umådelig mangfoldighed. Øen byder på et af de mest fantastiske vulkanlandskaber i verden, tæt regnskov, imponerende vandfald, eksotisk flora og fauna samt pragtfulde sandstrande. Dyrelivet er unikt og med en smule held har du chancen for at se elefanter, tigre, næsehorn, flyvende firben og ikke mindst vore nært beslægtede venner – orangutangerne.

Befolkningen på Sumatra er på mere en 45 millioner, der taler omkring 50 forskellige sprog og hundredvis af dialekter. Fælles for de mange mennesker er en utrolig gæstfrihed.

Kort sagt byder Sumatra på lidt fra alle de indonesiske øer, det hele er bare samlet på ét sted.

Sulawesi

Ujung Pandang er havneby og det sydlige Sulawesis handelsmæssige og administrative centrum. Byen er en gammel hollandsk koloniby, og selvom levnene fra storhedstiden er få, kan et af de mest enestående eksempler af hollandsk fæstningskultur i det 17. årh. stadig ses. Oprindeligt var det én af 11 højborge, der blev bygget i 1545, men i 1667 erobrede og genopbyggede hollænderne borgen og omdøbte den til Amsterdam Castle. I dag er hollænderne væk, og borgen huser Ujung Pandangs provinsmuseum med mange fine eksempler på gammel keramik, gamle mønter, musikinstrumenter og folkedragter.

Ujung Pandangs vigtigste rolle er som transitby, inden rejsen går videre til de helt store oplevelser. De karakteristiske træk ved Sulawesi er de usædvanlige folkeslag og dramatiske landskaber, hvor stejle vulkaner, rivende floder, frodige sletter og klippekyster, står i skarp kontrast til de hvide sandstrande med svajende palmer. En kombination af alle disse elementer har gjort syd Sulawesi til en af de populæreste rejsedestinationer i Indonesien.

Skriv din mening