Smuttur til Washington D.C. og New York

Så er jeg foran Det Hvide Hus
Jeg forbavses gang på gang over, hvor meget man kan nå på en lille uges rejse. Denne gang gik rejsen til USA´s hovedstad, Washington D.C. og den enorme metropol New York. Jeg har tidligere være i New York. Første gang i 1992 hvor jeg stod på udsigtsplatformen på et af tårnene, der udgjorde Twin Towers (World Trade Center). I 2002 fløj jeg med helikopter over området, og så ned på det enorme gabende hul, hvor Twin Towers bare 4 
måneder tidligere stod majestætisk og spejdede ud over millionbyen. Og nu 10 år efter går turen til 9/11 Memorial (mindeparken).

Med SAS på business class – WOW
Det er ikke ligefrem hver dag, jeg flyver på business class, men pludselig sad jeg i en behagelig stol, med 1000 knapper, der regulerede alt fra ryg, ben og til liggende stilling. WOW må jeg bare sige… Det var en sand fornøjelse, ikke mindst pga. det sprudlende crew, der gjorde alt de kunne for at vi alle på business class ikke manglede noget.

WashingtonWashington D.C.
Efter en behagelig flyvetur, en overraskende hurtig tur gennem immigrationen og transfer fra lufthavnen, ankom jeg til mit hotel, Washington Hilton. Det ligger på 1919 Connecticut Avenue. Til fods er der ca. 20 min. til Georgetown, 10 min. til ZOO og små 30. min. til centrum og Boulevarden med de fleste museer og seværdigheder. Washington Hilton var et pænt hotel, med alle faciliteter, men i mine øjne karakterløs. Jeg foretrækker mindre hoteller med en mere personlig indretning.. altså et Boutique Hotel.

Georgetown
Det var blevet sen eftermiddag, så jeg valgte at gå til Georgetown, den lille hyggelige del af Washington, med masser af butikker, barer, klassiske deli fastfood restauranter og øvrige restauranter. Det blev kun til et hurtigt visit, men området osede af atmosfære og bestemt værd at bruge mere tid på. Kommer jeg til Washington igen, vil det være området jeg ville finde et hotel i.

Cykeltur i Washington
På cykel i Washington
En guidet cykeltur er den helt rigtige måde at opleve Washington på, specielt hvis man har begrænset tid, som jeg havde. Jeg havde først en guidet tur med Bike and Rool (http://www.bikeandroll.com/) på 2½ time, hvor vi kørte langs den brede boulevard med utallige museer og op til det amerikanske parlament, Capitol. En imponerende bygning og bare ét af Washingtons mange varetegn. Vi endte ved Lincon Memorial og endelig ved en sjov og sød statue af Einstein. Hvis du kravler op på ham og gnider på hans næse, skulle du blive lige så intelligent som ham… tja jeg prøvede, men der er vist ingen der har oplevet en forskel…

Washington MonumentWashington Monument
Da det imponerende monument stod færdig i 1884, var det verdens højeste bygningsværk. I dag er det stadig verdens højeste stenstruktur og Obelisk med sine 169 meter.

Toppen består af 2,85 kg aluminium, der dengang var lige så kostbart som sølv. I starten kunne man gå de 897 trin for at nå toppen men det blev noget nemmere, da elevatoren åbnede.
En lille historie går på, at det kun var mændene der i starten tog elevatoren, pga. ”faren” ved den moderne tingest. De tog en stor cigar og et glas whisky inden turen startede for at dulme nerverne, mens kvinderne måtte gå den lange, men ”sikre” vej op via trappen… tja de kloge narre de mindre kloge (Uha nu får jeg sikkert en på hatten over det
postulat :o). I 2011 blev monumentet beskadiget af et jordskælv, så det er ikke i skrivende stund muligt at komme op i det, så du må nøjes med at nyde synet af det.
Læs mere her

Efter den guidede cykeltur beholdte jeg cyklen. Jeg fortsatte selv ud forbi Pentagon og videre til Arlington kirkegården. Et enormt område med tusindvis af identiske hvide gravsten med dem der enten døde i kamp eller har været i aktiv tjeneste i den amerikanske hær. Ægtefæller til dem ses også. Brødrene Kennedy ligger også begravet på kirkegården og det er selvfølgelig John F. Kennedy, der er det største trækplaster. På hans grav brænder en evig flamme og ved siden af ham ligger hans hustru, Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis samt to af deres børn. Kender man bare lidt til historien og drabet på Kennedy, så er det en ganske speciel oplevelse at stå der.

Spirit of St. LouiseJeg nåede også et smut på National Air & Space Museum – NASM (http://airandspace.si.edu/)  Et fantastisk spændende museum for ung som gammel. Museet har fx brødrenes Wright originale fly fra 1903 og Spirit of St. Louise som Charles Lindbergh krydsede Atlanten med i 1927 som den første. Der er meget mere inkl. flysimulatorer og IMAX biografer. Der er kommet endnu en udvidelse af museet, men det ligger ude ved Dulles lufthavnen. Der kører busser i pendulfart mellem de to afdelinger. Ligesom alle de øvrige museer i Washington, er det ganske gratis at besøge museet. Det er en kæmpe fordel… og besparelse, specielt hvis man er en familie. Det kunne vi lære noget af i København.

En hyggelig aften på restaurant Fogo de Châo
Jeg er kødspiser og mine tænder løber i vand bare ved tanken om et godt stykke kød… gerne sammen et godt glas vin til. Derfor følte jeg mig som en heldig kartoffel, da jeg trådte ind i det brasilianske steakhouse, Fogo de Châo.

Her drønede tjenerne rundt i rask tempo mellem bordene med spyd med forskellige slags kød. (Der er vist 15 slags kød). Når der kom en tjener med præcis det kød jeg ønskede, skar han lækre lunser kød fra spyddet. Jeg blev til revnede for prisen på ca. 50 USD er fast, og det er inklusiv en stor salatbar til forret og lidt tilbehør til kødet. Selve kødet er noget af det møreste jeg har fået og med masser af smag, der kommer af den super høje kødkvalitet og måden det bliver tilberedt på over åben ild.

Kød skal jo skylles ned med et godt glas vin og det er Fogo de Châo heldigvis også specialist i. Der er et flot sortiment af fantastiske vine, specielt fra USA og Sydamerika. Jeg smagte en Kendall Jackson, Grand Reserve fra 2009 og det var et forrygende valg til det saftige kød.

Du skal være forberedt på et herligt leben i restauranten. Stemningen er høj med masser af gæster og snakken går for fulde gardiner, mens tjenerne sprinter fra bord til bord. Det er et sted man hygger sig og du kan ikke undgå at gå derfra i godt humør og propmæt. Læs mere her

Med toget fra Washington D.C.  til New York City
Det kan godt være at selve togturen tager længere tid I forhold til flyveturen. Når det er sagt, så skal man huske på, man ikke har køreturene til og fra lufthavnene, hvilket hurtigt bliver 2 timer. Med toget starter man fra bycentrum til bycentrum og ender bare med en gåtur til hotellet eller kort metro/taxitur. Det kan sagtens ende med det faktisk bliver hurtigere med toget. Togturen tager ca. 3½ time. Der er ikke meget at se på strækningen, men til gengæld kan du læse lidt i fx en guide om New York og være forberedt til mødet med den fantastiske sprudlende metropol.

New York

Lower Manhattan

Doubletree Hotel Metropolitan
Jeg boede super centralt på dette hotel (læs mere her, der ligger på 569 Lexinton Avenue, 51st Street. Hoteller i New York er generelt vanvittig dyre og værelserne er små. Dette hotel så ikke ud af meget udefra. Lobbyen var ”ikke verdens største” og der var konstant travlhed, men værelserne var ok. Jeg havde morgenmadsbuffet med. Skulle man købe den separat, ville den have kostet 25 US og det var den bestemt ikke værd. Gå derfor hellere ud til en lille deli, der serverer traditionel amerikansk morgenmad. Det er billigere og så er oplevelsen også så ærketypisk amerikansk med en kraftig moden dame, de med store armbevægelser svinger kaffekanden og serverer maden.

Swing 46 i New YorkSwing 46 – en glad aften ud over det sædvanlige
Hvad kan man lave en aften i New York ud over en musical på Broadway? Må jeg foreslå en aften på Swing 46, der ligger på Restaurant Row, 349 West 46 street. Hele gaden er faktisk et besøg værd. Gaden oser af hygge og huser adskillige restauranter og små sjove teatre og klubber med mange former for optræden.

Tilbage til Swing 46. Jeg havde bestilt en ”pakke” med fri bar i 2 timer og 4 retters menu for ca. 80 US. Maden var faktisk rigtig ok, men vinen… det var vist bare bordvin, men det forventede jeg også. Denne aften var det et ”lille Big Band” der optrådte og der var danseopvisning og undervisning og dernæst var dansegulvet åbent for alle. Der var en herlig stemning og der var alle typer i alle aldre. Bandet spillede jazz fra 30érne og fyrede den bare af, så det var en fryd.
Du kan læse meget mere på deres hjemmeside, hvor der også er en kalender for hvem der spille og udvalg af menu pakker med fri bar. Læs mere her

9/11 Memorial9/11 Memorial i New York
Det var en meget bevægende oplevelse at besøge Memorial 9/11 i New York.

Lige som de fleste husker jeg tydeligt dagen, hvor jeg overværede den frygtelige terrorhandling d. 9/11 2001 i en direkte udsendelse fra CNN. Jeg var på arbejde og var også på det tidspunkt i rejsebranchen, der med ét nærmest blev lammet de følgende uger ja måneder.

Første gang jeg var i New York, var tilbage i 1992, på min vej hjem fra en jordomrejse på næsten 1 år. Den gang skulle jeg op i Twin Towers for at se den fabelagtige udsigt ud over den enorme storby.

2. gang var i januar 2002, hvor der hvilede en underlig trykket stemning over området. Det var en uhyggelig oplevelse at se New York s skyline med det enorme tomrum efter tårnene var væk. Flyveturen i helikopter over Ground Zero var også helt uvirkelig. Der var bare et stort hul og et enormt tomt område midt på Downtown Manhattan.

Her i 2012 er det stadig en byggeplads, men Freedom Tower er skudt op og allerede den højeste bygning i New York. Den fortsætter helt op til 1776 fod eller ca. 541 meters højde. En fabelagtig og majestætisk bygning og et fantastisk symbol fra USA´s side. For foden af Freedom Tower ligger 9/11 Memorial.

På cykeltur i New YorkCykeltur – Brooklyn Bridge og Manhattan Bridge
En cykeltur i New York -jeg tror simpelthen ikke der findes en bedre måde at opleve New York på. På den guidede tur jeg kom på, oplevede jeg områder jeg ikke tideligere var kommet i nærheden af. Turen startede i Battery Park og gik via Wall Street til Manhattan Bridge og over broen. Videre til Brooklyn og langs Hudson floden, hvor vi stoppede ved Ice Cream Factory ved Brooklyn Bridge. Tilbage over Brooklyn Bridge og tværs over Manhattan og endelig tilbage til Battery Park. Nu spørger du sikkert; Jamen er det sikkert? Hvad med trafikken? Tja… det var egentlig overraskende let at navigerer sig gennem gaderne og trafikken. Der er også masser af stier og afmærkede steder, der er forbeholdt cykelister.

Meatpacking District set fra helikopterMeatpacking District
Jeg fik en lille smagsprøve på Meatpacking District, da jeg skulle spise på The Standard Grill. Det var et travlt sted som du skal bestille bord til for at få plads. Stedet og omgivelserne var superb, men betjeningen kunne ikke leve op til det. Maden var ok uden at være en gourmet-oplevelse. Det var mere området der fascinerede mig. Området der stadig bar præg af at have været et industrikvarter, er nu ved at undergå en forvandling med fancy modebutikker og utallige restauranter, barer og cafeer. Over bygningerne er High Line Park, en tidligere højbane, der er lavet om til en park, der følger banen. Den er for tiden ca. 2,5 km lang og bliver flittigt brugt. Jeg ville ønske jeg havde mere tid til at gå på opdagelse, men det må blive næste gang. Læs mere her

Helikopteren venterHelikoptertur over Manhattan, New York
Er det første gang du er i New York, burde du overveje at se det hele fra oven af… i helikopter over Manhattan. Jeg selv var så heldig at få muligheden på denne tur og genopleve følelsen fra 2002, hvor jeg også prøvede det. Dengang var det over Ground Zero, der var et stort gabende hul efter 9/11 i 2001. Denne gang var det en fed fornemmelse at se området genopstå, som en manifestation på at ”vi lader os sikke kue”. Nu står Freedom Tower og rager op mellem alle de andre skyskrabere og flere kommer til. For foden af det hele kan man tydeligt se 9/11 Memorial… en bevægende oplevelse. Helikopterturen fortsatte via Hudson River og jeg fik et godt syn på Meatpacking District, hangarskibet Intrepid og Concorden ved siden af. Frihedsgudinden, Ellis Island, Empire State Building og meget mere.

Jeg kan kun anbefale det, men vær forberedt på det er en forholdsvis bekostelig affære… ca. 1.000-1.200 kr.

Det var lidt fra min lille uge i Washington D.C. og New York… håber det kan give dig lidt inspiration, hvis du selv skal af sted.

Skriv din mening