Salzburg og omegn

Salzburg

Hvor kan man dog nå meget på 4 dage/3 nætter med Salzburg som udgangspunkt. På sightseeing i Salzburg, i sne til knæene i Grödig og solskin og røde kinder på bjergene ved Zell am See.

Rejsebeskrivelsen fra Salzburg er ved at færdiggøres og der vil snart komme masser af stemningsfyldte billeder, så vend endelig tilbage.

Vi fløj med Norwegian direkte til Salzburg en onsdag formiddag. Som altid fløj og ankom vi til tiden. I Salzburg lufthavn var der flere muligheder for at komme ind til Salzburgs centrum. Vi valgte bussen. Havde det ikke været for et teknisk nedbrud i bussen og strømsvigt i 15 minutter, så bussen var faktisk hurtig og billig transport (ca. 2,20 EUR pr. person).

Masser af spir i SalzburgVi var lidt usikre på hvor hotellet lå, men lige inden bussen stoppede ved hovedbanegården opdagede vi det. Udefra så det ikke ud af meget og lignede slet ikke det moderne hotel, som billederne på nettet viste. Det ændrede sig heldigvis, men først da vi kom op ved gangene til værelserne. Værelset var flot og moderne indrettet i en smagfuld minimalistisk stil og flot grafik på væggene. Der var morgenmad inkluderet i prisen og det var en flot stor brunch med noget for alle.
Jeg kan bestemt anbefale hotellet: NH Hotel Salzburg

Vi boede tæt på hovedbanegården og ca. 1,5 km fra Salzburgs centrum. Efter vi havde indlogeret os, gik vi langs floden Salzach, der løber tværs gennem Salzburg. Selvom det var slutningen af marts, skinnede solen fra en skyfri himmel og temperaturen nåede omkring 16-18 grader. Det var der flere der benyttede sig af. Lokale og rejsende lå og slikkede solskin ved bredden af floden.

Salzburg KatedralVi blev imponeret af det flotte syn til den gamle bydel fra flodbredden og den enorme fæstning Festung Hohensalzburg, der lå på en klippetop og vågede ud over Salzburg. Vi gik ind i den gamle bydel uden nogen bestemt plan. Vi gik via Getreidegasse med masser af forretninger og tog den ene smalle sidegade efter den anden, hvor jeg synes det er hyggeligst. Vi var skrupsultne og fandt et sted at spise på Goldgasse. Derefter gik vi lidt mere på opdagelse og beundrede den imponerende Salzburg Katedral. Du kan få nogle eminent flotte billeder, hvis du fotograferer facaden fra en skæv vinkel og op mod fæstningen.

Når du vandrer rundt i den gamle bydel, ja faktisk over alt i Salzburg, så læg mærke til de utallige konditorier/cafeer. Mit mundvand begyndte at løbe, hver eneste gang vi kom forbi en og selvfølgelig skulle vi da ind på cafe. At gå på cafe i Østrig er en gammel tradition… det er her de lokale hygger sig med venner og familie eller bare læser dagens avis. Vi tog på den ældste cafe i Salzburg, Cafe Tomaselli ved Alter Markt. Hyggeligt klassisk sted, der var godt besøgt. I dag er stedet beskrevet i de fleste guidebøger om Salzburg, og det tror jeg har smittet af på hvem der besøger cafeen. I dag er mindst halvdelen rejsende, men jeg synes nu alligevel du bør snuppe en kop kaffe med kage til.
http://www.tomaselli.at/en/

Det var ved at blive aften og halvmørkt. I stedet for at gå tilbage til hotellet blev vi i den gamle bydel og fandt et fantastisk hyggeligt lille spisested på Sigmund-Haffner-Gasse. Det var både forretning og spisested med små taburetter og borde i det ene rum, hvor du kunne nyde lækkerierne og et glas vin. I et tilstødende lokale var selve restauranten, hvor der bare var plads til 15-20 gæster. Vi var de første og stearinlysene blev tændt… meget romantisk. Vi fik ravioli og en lækker ostetallerken vi delte, samt et glas rød- og hvidvin. Det var enkelt men rigtig godt og kan bestemt anbefales.

Salzburg borgNæste dag startede vi med fæstningen Festung Hohensalzburg. Vi havde egentlig overvejet at købe et Salzburg Card, der inkluderede offentlig transport, indgang til stort set alle seværdigheder i Salzburg m.m. Men vi regnede os frem til det ikke kunne betale sig for os, da vi kun skulle bruge det til fæstningen og lidt transport, men er du en flittig museum gænger, så kan det bestemt betale sig for dig. Vi gik op til fæstningen. Hvis du er lidt gangbesværet, så snup den lille kabelbane der åbnede tilbage i 1892. Hvis fæstningen er imponerende udefra, så bliver det endnu bedre inden for. Den er enorm og alt er flot hvidmalet/kalket og fremstår næsten som ny. Fæstningen går helt tilbage til 1077 men er løbende blevet udbygget og forstærket. I starten af det 20. årh. blev fæstningen faktisk brugt som fængsel, men i dag er det en super populær turistattraktion. Der er også en fantastisk panoramaudsigt ud over Salzburg til den ene side og fra restauranten på sydsiden, står Alperne majestætisk med sneklædte toppe. Selve fæstningen huser udstillinger og et permanent museum om stedet.

Sni ved GrödigVi brugte et par timer på fæstningen og derefter tog vi en bus til den lille by Grödig, hvor vi havde læst, der skulle være lidt vandremuligheder i bjergene, hvis man tog kabelbanen op. Busturen tog ½ time. Desværre var kabelbanen lukket 3 dage tidligere for at blive klargjort til sommersæsonen. Skiltningen var lidt mangelfuld og turistinformationen holdte 2 timers middagspause, så gode råd var dyre. Vi bestemte os til at gå op mod bjergene og starten gik meget godt. Solen skinnede og stien var fin, men der gik ikke længe før vi gik i sne til knæene. Vi gik 1½ time op inden stien forsvandt i sne og det var ved at blive for sent, så vi vendte om og fandt bussen tilbage til Salzburg.

Aplerne ved Zell am SeeZell am See – lutter idyl
Da jeg sad og kiggede lidt i guidebogen, opdagede jeg, at Zell am See kun lå små 100 km fra Salzburg, så hvorfor ikke tage en dagsudflugt der til? Vi gjorde tanker til handling og tog toget ved 10 tiden og ankom til Zell am See ca. 2 timer senere. (En returbillet kostede ca. 220 kr.) Hold da op en beliggenhed. Den idylliske by ligger lige ud til søen og omgivet af de smukkeste bjerge. Der var stadig masser af sne, så vi skulle da til toppen af bjergene og tog kabelbanen til Schmittehöhe. Det var en halvdyr fornøjelse. Prisen til toppen og retur var ca. 200 kr. men hvad betyder det, når solen skinner fra en skyfri himmel.

Skiområdet ved Zell am SeeVi havde købt nogle sandwich og et par små flasker vin i et supermarked. Det blev vores frokost i bjergene, hvor vi havde den flotteste udsigt, og skiløberene der susede forbi i fuld fart ned ad de flotte skiløjper. Vi gik lidt rundt og ned til en mindre hytte, hvor de serverede varm kakao og havde liggestole til fri afbenyttelse. Vi kunne sagtens have brugt et par timer mere, men det var sent på eftermiddagen, så vi måtte vende snuden tilbage mod Salzburg.

Nu er jeg ikke selv til skiferie, men må indrømme at området så super godt ud. Masser af lifte, skiløjper og en herlig stemning, så det var lige før jeg kunne overtales :o)

Tilbage i Salzburg fandt vi ved en tilfældighed en gammel traditionel restaurant, som jeg simpelthen ikke kan huske navnet på eller finde på nettet. De serverede enkel men solid østrigsk mad. Det var ikke en gourmet oplevelse, men pæne portioner og god mad til prisen. Det var nok mere den varme atmosfære med synlige bjælker og store vægmalerier, der gjorde restauranten til en totaloplevelse og anbefalelsesværdig.

Mirabell Garden og PalaceSidste dag gik vi lidt rundt og shoppede og fik set de sidste seværdigheder vi havde på listen. Der var bl.a. barokhaven (Mirabell Garden og Palace) med en fanatisk flot udsigt til Hohensalzburg borgen. Der er masser af skulpturer, de smukkeste blomsterbede og heldigvis bænke, hvor du kan sidde og nyde synet og slikke solskin… det gjorde vi. Så gik vi op ad Linzer Gasse, der er en mere stille gågade i forhold til fx Getreidegasse i den gamle bydel. Der er flere små spændende forretninger og spisesteder, så det kan anbefales.

Vi fortsatte op til Kapuzinerberg gennem Felixtor (Felix porten), på den nordlige side af floden Salzach. Et stort grønt område med mange vandrestier, Francis Castle (Franzischlössl), restaurant om sommeren og en fabelagtig panoramaudsigt ud over til Salzburg og omegn.

Cafe SacherVi tog afsked med Salzburg på bedste vis med et besøg på Cafe Sacher. En rigtig smukt og klassisk cafe med en varm atmosfære, der nærmest ”skreg” velkommen. Stedet ser fornemt og dyrt ud, men prisniveauet er ikke højere end hvad vi ellers havde oplevet. Vi bestilte kaffe og nogle kager, der fik mundvandet til at løbe og selvfølgelig skulle vi smage den lokale specialitet Salzburger Nockerl. Vi nød det… ikke mindst omgivelserne. Om sommeren kan du sidde uden for på deres terrasse ud mod floden.

Mere nåede vi ikke og nogle vil måske studse over, jeg intet nævner om Mozart, da Salzburg jo er hans fødeby med museer, koncerter og smukke pladser opkaldt efter ham. Det synes jeg andre hjemmesider og informative rejseguides gør meget bedre, så her slipper du :o)

Skriv din mening