Rejseglimt fra Los Llanos i Venezuela

På min rejse rundt i Venezuela i 1997 med en af mine gode venner, er vi endelig nået til Los Llanos midt i Venezuela. Det er et enormt savanne-ligende område, som egentlig er utrolig ugæstfrit. Solen bager ned fra en skyfri himmel om dagen og ikke en vind rører sig. Om aftenen gør myggene klar til angreb. I regntiden står store områder under vand, vejene bliver skyllet væk, så forbindelsen med omverden er meget begrænset. Ja hvad laver vi egentlig her?

I Los Llanos lever et meget hårdført folk. Hovedbeskæftigelsen er kvægdrift, så her er mange “cowboys” med hat og lasso. Men det er det fantastiske dyreliv, der har bragt os hertil. Et dyreliv du ikke ser mange andre steder i verden.

Velkomst af en “fanden i voldsk” vært
Vores gruppe på 8 bliver vi budt velkommen af vores vært. Hele hans fremtoning er “fanden i voldsk”. Stemmen er rusten og bærer tydeligt præg af mange aftener med rom ad libitum. Med et glimt i øjet, specielt overfor pigerne, kan han fortælle en masse røverhistorier om, hvordan en slange havde angrebet ham og en krokodille nær havde fået ham på menukortet.

Vi boede tæt på en flod, hvor der skulle være mange krokodiller. Det fik vi bekræftet, da vores guide sagde vi skulle prøve at tage vores lommelygter frem og lyse ud over floden, Pludselig var det som om, der var utallige små lys på vandet.  Bag hvert et lys gemte sig en krokodille og vi kunne mindst tælle de første 15 par lysende øjne i vandskorpen bare 10-15 meter væk. Tjaa sov godt!!!

En 4 meter lang anaconda…
Den næste morgen var vores guide “fyr og flamme”. Han Havde fundet en 4 meter lang anaconda-slange lige uden for huset, hvor vi sov. Han kunne ikke holde fingerne væk, så med en hurtig bevægelse fik han fat i hovedet og tog slangen over skulderen. Han stod der med et ordentligt smil, omend lidt anstrengt, da det var en tung krabat på mondst 50-60 kilo, og slangen var vist ikke helt tilfreds med behandlingen.

Jeg holder en krokodille
Senere samme dag sprang han pludselig ud i en flod. Han havde noget reb med, som han rodede med under vandet, hvor han stod. Langsomt gik han op på flodbredden. Her begyndte han at hive i rebet. Vandet hvor han lige havde stået, blev med èt levende. En lille krokodille på ca. 1 meter kom til syne. Han tog den op og holdt den i et jerngreb, mens vi tog de obligatoriske billeder. Jeg kunne selvfølgelig ikke nærer mig og skulle da også prøve at holde den. Til min overraskelse gjorde den overhovedet ikke modstand, men smilte til fotografen med sit imponerende tandsæt.

Piratfisk til middag
En eftermiddag var vi ude og fiske piratfisk. De har nogle drabelige “bisser” man kun kan have respekt for. Piratfiskene er vitterlig grimme som arvesynden og nogle gemene grovædere, men i dag var de ofret og stod på aftenens menukort. De smagte faktisk ganske fortræffeligt, men der skal nogle stykker til før de mætter.

Yndefulde delfiner
Et par dage senere oplevede jeg noget, jeg bestemt ikke forventede at se Venezuela. Vi var ude og sejle på en flod med vores guide og pludselig fik vi følgeskab af 5-6 ferskvandsdelfiner. De kom yndefuldt glidende gennem vandet et par meter fra kanoen. Vi sad alle og ventede spændt på, at de skulle springe op, så vi kunne få taget det perfekte  billede. Det gjorde de… lige så snart vi havde lagt kameraet til side, så jeg har stadig billedet til gode.

Det var 4 pragtfulde dage i Los Llanos. Vi tog afsked med guiden, som allerede stod klar med en flaske rom og var parat til en ny glad aften.

Jeg kan stærkt anbefale turen, som startede fra Merida i det vestlige Venezuela og kostede 35 dollar pr. dag, alt incl. i 1997.

Skriv din mening