Nepal – gensynets glæde

Velkommen til Kathmandu

Jeg går let overbøjet med min 15 kg tunge rygsæk på ryggen og tager Tilløb til det næste trin… et ud af mere end 2000, der stødt går op, op og op. Mine lårmuskler er fyldt med mælkesyre og skriger efter et hvil. Pulsen er oppe og runde de 180. Sveden løber ned ad mig… i øjnene, ned ad ryggen, ja jeg er ganske enkelt gennemblødt og tænker; hvad h…. laver jeg dog her? Men det er jo ikke første gang og nok heller ikke sidste gang. Jeg kigger op… endnu en sky er på vej gennem dalen og vil snart skjule den imponerende udsigt, men jeg ved at vejret heldigvis kan ændre sig totalt på få minutter, så inden længe vil Machapuchare, også kendt som Fish-Tail, snart igen dukke op i horisonten. Jeg er på Annapurna Sanctuary Trek og nærmer mig langsomt men sikkert Annapurna Base Camp.

Siden er under udarbejdelse så kom endelig igen…

Første gang jeg var i Nepal var i 1994 med en god kammerat. Dengang var det Annapurna Circut, der stod på programmet. Det blev til en oplevelse der printede sig fast på nethinden. Nu 15 år senere står jeg igen i Nepal. Denne gang er det Annapurna Base Camp. Det er farligt at gentage en succes, men jeg tog chancen.

Jeg var også spændt på om indførelsen af demokrati og afskaffelsen af monarkiet, skinnede igennem hverdagen og oplevelsen af Nepal.

Da jeg trådte ind i lufthavnens ankomsthal i Kathmandu, var det som om tiden var stået stille. Der var ikke mange fornyelser jeg kunne få øje på. Udstedelse af visum foregik bag selv samme skranker, men med en computerskærm… jeg tror den var til pynt. Uden for lufthavnen var der lidt kaos. Flere prøvede at overbevise mig om jeg skulle med deres bus til et guesthouse, selvom det hele var booket hjemmefra. Jeg fandt dog en mand fra Kathmandu Guesthouse, der forsikrede at minibussen snart vil komme… og det gjorde den.

Kathmandu GuesthouseKathmandu Guesthouse
Jeg har altid ønsket at bo på Kathmandu Guesthouse, da jeg huskede det som et super hyggeligt sted i 1994 og var faktisk på hotel inspektion der i 1998. Det er efterhånden en institution i Kathmandu og i hele ”backpacker verden”. Det var det første guesthouse i Kathmandu og Beatles har faktisk boet der. Du kan vælge at bo i et delt værelse til 4-5 US, enkle rum fra ca. 15 US eller deluxe op til mere end 100 US. Det betyder at de besøgende er meget forskellige, hvilket bare giver en god stemning.
Der er en hyggelig have, hvor de serverer morgenmad (men den er ikke værd at skrive om). Uden for er der en god restaurant, hvor jeg fik mit livs bedste Chicken Masala.
Jeg kan godt anbefale at bo der.

Thamel området i KathmanduDer er drøn på Kathmandu
Kathmandu Guesthouse ligger midt i Thamel området, hvor reklameskiltene kæmper om opmærksomhed og forretningerne, rejsebureauer og restauranter ligger som perler på snor. Trafikken var helt skør og gadebilledet havde virkeligt ændret sig. Skidtet flød ikke længere i gaderne, der var blevet asfalteret. Der var kommet mange flere biler og motorcykler til mens antallet af cykelrickshaw var dalet kraftigt. I de små gader var der en evig dytten fra små biler og motorcykler og jeg følte i starten det ret stressende, men efterhånden vænnede jeg mig til det, og strøg elegant gennem kaoset.

Highlander klarede de praktiske ting
Det er med at udnytte tiden bedst muligt, når man har begrænset tid og betale sig fra nogle af de praktiske ting. En af mine følge venner havde tidligere haft kontakt til det lokale rejsebureau Highlander, via Jysk Rejsebureau, som stadig bruger det og har kontor hos. De klarede busbilletten til Pokhara og trekkingtilladelsen for et lille beløb.

Pashupatinath
På sightseeing i Kathmandu

Jeg havde en enkelt hel dag i Kathmandu. Den skulle udnyttes. Det blev en tur til det store hinduistiske hellige tempelområde Pashupatinath. I dag koster det 20-25 kr. at besøge området. Det er et farverigt og underligt område, set med en vesteuropæers øjne. Den hellige flod Bagmati River er Nepals helligste, hvor nepaleserne valfarter til, hvis en nær slægtning går bort. I Pashupatinath bliver ligene nænsomt vasket i floden inden det bliver lagt på en stabel brænde, hvor liget bliver brændt og resterne skubbet ud i floden. Det er både fascinerende og lidt skræmmende at overvære.

Vær forberedt på du bliver mødt af yderst høflige, veltalende og nydelige mænd. De er ude på at være guide for dig, så sørg for at have besluttet dig om du vil gøre brug af en eller ej, for de kan være ret insisterende.

03-KTH-BodhnathFra Pashupatinath var det muligt at gå til den og nok helligste buddhistiske stupa Bodhnath. Det er et af mine favorit området. Stupaen er enorm og står stolt og holde øje med de fire verdenshjørner mens et herligt leben udspiller sig på den store plads, der går rundt om stupaen. Der er flere restauranter, boder, forretninger og små tibetanske skoler/klostre, hvor du kan få et glimt af munkelivet og duften fra olielamperne kildre nænsomt i næsen. Find en restaurant med tagterrasse og betragt liver der udspiller sig for dine fødder.

En omgang massage
Der er flere steder der tilbyder massage til et latterlig lavt beløb set med en danskers øjne. Jeg fik en kropsmassage, der var overraskende god, men i primitive omgivelser til 35 kr.

Kaotisk Trafik i Kathmandu

Mod Pokhara – 220 km på 8 timer
Så kom dagen, hvor jeg skulle til Pokhara. Det blev med en nogenlunde ok bus med tilforladelig plads til mine 193 cm. Trafikken er vanvittig, vejene ensporede langs bjergskråninger, der ikke levner plads til fejl. Stopper en bil eller vælter et jordskred ned over vejen, kan trafikken gå i stå i flere timer. Vi var heldige at slippe for problemer og klarede turen på ”sølle” 8 timer.

PokharaPokhara så anderledes ud
Der var virkelig kommet forretninger, restauranter, guesthouses og hoteller til. I gaderne kørte der overraskende mange nye mellemstore biler. Vi havde fået et par værelser på et lille hotel tæt på søen. Jeg var da lidt træt efter den lange køretur, men det blev da til en øl jeg drak ved søbredden. Det var en skøn klar luft og i horisonten kunne jeg skimte den første hvide bjergtinde. Nu begyndte det for alvor at krible i mig.

Læs rejsebeskrivelsen fra vandreturen til Annapurna Base Camp
Læs rejsebeskrivelsen fra Chitwan National Park

Skriv din mening