Blomsterøen Madeira

Biltur på Madeira
Udtrykket blomsterøen er vitterlig rammende for Madeira. I vejkanten, byerne, bjergene…ja overalt bliver du mødt at de smukkeste blomster som fx Bougainvillea, liljer, Hortensiaer, orkideer og ikke mindst nationalblomsten, Estrelicia, der vokser vildt på Madeira. Jeg oplevede det ved selvsyn på en studietur til Madeira med 8 kollegaer, hvor vi skulle høste noget destinationskendskab.

Bestil din rejse til Madeira her

Bjerge på MadeiraMin erfaring siger mig at de fleste ser Madeira som en vinterdestination, men det er synd og skam, for du kan sagtens rejse der til hele året. Har du mulighed for det, så rejs om foråret, hvor blomsterne for alvor springer ud. Husk også på at Madeira ikke er en ø med kilometerlange strande…der er stort set ikke nogen. Der er kun indrammede områder direkte fra hotellet eller hotellernes swimmingpools.

Er du en ”sucker” for strande, så kan du tage færgen til ”Den gyldne ø” Porto Santo. Det tager et par timer med færgen eller ca. 20 min. med fly fra Funchal. Du kan nå at slikke sol og bade på de kilometerlange strande på en lang dag, men jeg vil da foreslå, at du bruger et par dage på øen og oplever kontrasterne mellem Madeira og Porto Santo.

Udsigt fra Burganvilla/Mimosa hotelletDe første nætter boede vi lidt uden for centrum af Funchal på det 3-stjernede hotel Burganvilla/Mimosa hotel. Beliggenheden var ok, specielt hvis man har lejet en bil, da man så ikke først skal finde ud fra Funchal. Hotellet lidt slidt, men der var de faciliteter der skulle være, udsigten super og den uundværlige swimmingpool.

Pestana Village på MaderiaDe sidste 2 nætter boede vi på det 4-stjernede Pestana Village. Det var klart mere tiltalende med flotte værelser og 2 lækre swimmingpools. Morgenmadsbuffeten var også rigtig god. Hotellet lå noget tættere på Funchals centrum og det tog vel 15 min. at gå til centrum.

Vinfestival på MadeiraLej en bil på Madeira
Vi var 3 der lejede en bil og kørte tværs over Madeira (den er kun ca. 20 km på smalleste sted og 55 km bred). Vores første mål var vinfestivalen i den lille by Estreito de Camara de Lobos, der afholdes hvert år den første weekend i september. Der var pyntet flot op i byen, små boder, masser af mennesker og der blev spillet på livet løs.

Fiskerbyen Camara de LobosVi kørte videre vest for Funchal og nåede den lille fiskerby, Camara de Lobos med en lille havn og en gammel bymidte, der er blevet rigtig populær hos rejsende. I den lille havn lå farverige fiskerbåde med fisk hængende til tørre.

Säo Vicente på MadeiraOp gennem Madeira og vi nåede til den nordlige del af øen. Vi stoppede i den lille by Säo Vicente. Der er en lille hyggelig bymidte omkring en smuk kirke. Et godt sted til at strække benene og få en lille forfriskning. Så kørte vi ellers ” modsat uret” langs nordkysten. På den måde er du tættest på den flotte og dramatiske kyststrækning og du har mulighed for at køre via noget af den gamle vej i stedet for gennem de mange tunneler, hvor der selvsagt ikke er nogen udsigt. Bare det var en oplevelse i sig selv og vi stoppede mange gange for at tage billeder.

Vores mål var Porto Moniz, der specielt er kendt for sit store indrammede badeområde, der ligger lige ud til Atlanterhavet. så det er sikkert at bade i havvandet. Der er flere spisesteder med udsigt til Atlanterhavet og små souvenirbutikker, hvis du skal have et minde hjem fra Madeira rejsen.

På vejen tilbage mod Funchal kørte vi over plateauet Paul da Serra midt gennem Madeiras højslette. Området er stort set ikke beboet…med undtagelse af en masse fritgående køer, der bare nyder livet. Vejret skiftede hurtigt fra høj solskinsvejr til tåge og dis, men det forstærkede bare oplevelsen. Vejen ned fra højdesletten var barsk natur med flotte dramatiske udsigter til bjergene.

Det var en herlig dag, hvor vi oplevede en masse i vores helt eget tempo. Så mit råd til dig er helt klart: Lej en bi log oplev Madeiras mangfoldighed I dit tempo.

Hoveddør i gaden Rua de Santa MariaBytur i Funchal
Det var faktisk overraskende billigt at have en festlig aften/nat på Madeira. Vi var heldige der var en form for havnefest med masser af ølboder og stor scene, hvor musikken tordnede ud af enorme højttalere. Øllene I boderne kostede sølle 1 euro. Jeg blev overraskede over at der kom hele familier fra morfar/farmor, forældre og små børn. Godt det var lørdag.

Dagen efter gik vi ned til den vildt charmerende gade Rua de Santa Maria. Den er kendt for de farverige hoveddøre, der er malet med forskellige motiver. Der er også flere restauranter på gaden og vi spiste et sted, hvor de serverede den traditionelle ret Espetada – kød på spyd…vildt lækkert og mørt…prøv det endelig.

Tur med KatamaranEn sejltur med Katamaran
Selvfølgelig skal du se Madeira fra vandsiden. Vi hoppede på en enorm katamaranbåd, sammen med nok 50-60 andre, med der var god plads. Vi kunne ligge og sole os katamaranbåde og bare nyde livet. Vi fik set en flot legesyge delfiner og en havskildpadde…hvalerne har vi til gode. Der var også mulighed for at bade fra båden, da den stoppede ud for Europas højeste klippevæg, Capo Girao på 580 meter.

Levada vandring på MadeiraLevada vandring på Madeira
Et af højdepunkterne for mange, er en vandretur via levadaerne (vandingssystem fra gamle dage). Vandreturene findes overalt på Madeira og i alle sværhedsgrader. Vi prøvede en lille en lige uden for Funchal på 3-4 km, men du kan også prøve kræfter med den længste på 72 km, men den skal selvfølgelig gøres over 3-4 dage.

Det var hvad jeg nåede på 5 dage/4 nætter…og kan kun anbefale øen. Faktisk til alle, da der både er mulighed for aktiv ferie, wellness og afslapning. Endelig er prisniveauet noget lavere i forhold til fx Frankrig.

Rigtig god tur/Alan

Traditionelle træslæder på Madeira

Skriv din mening