Hanoi – eventyret lever

Rejseglimt fra Hanoi 2002
Så var jeg tilbage i Vietnam efer 2 ½ år. Denne gang startede jeg i Hanoi, der er en sprudlende storby med en vanvittig trafik af motorcykler og cykler på de brede boulevarder, er sammen med de bastante bygninger, er et af de tydligste levn fra den franske kolonitid.

Der er utallige seværdigheder i Hanoi, men for mig er det dagliglivet i ”Old Hanoi”, der slå alt. Historien i dette livlige område går mere end 1.000 år tilbage. Gaderne er farverige og hver med sit speciale, hvilket tydeligt fremgår af gadenavnene såsom (direkte oversat); Gravstensgade, Blomstergade m.m. Husene er ekstrem smalle men dybe. Det skyldes at husene tidligere blev beskatte ud fra bredden. Området har bevaret meget af sin charme trods et hav af guesthouses, hoteller, souvenirforretninger, restauranter, rejseagenter og internet cafeer.

Den bedste måde at opleve området på, er at sidde på en lav plasticstol på hjørnet af krydset Dinh Liet og Pho Ngoc Quyen. Der kan du sidde og nyde en hjemmebrygget øl for sølle 1-2 kr. sammen med de lokale eller andre rejsende fra hele verden. Er du sulten, kan du gå hen på den anden side af vejen og købe et billigt måltid. Hvis du ikke allerede er kommet i snak med andre og måske er ved at planlægge en udflugt med dem, kan du sidde og studere dagliglivet, der passerer lige for næsen af dig. De lokale sælgere kommer cyklende med hele forretninger med koste, køkkenredskaber eller snesevis af kyllinger, der er fastgjort for- og bag på cyklen. 4 kasser øl kan der også sagtens være plads til på en lille motorcykel eller hele familien (hvad skal man dog med en stationcar?).

Så er der alle de rejsenede der går forbi dig. De er et kapitel for sig. Der er de førstegangsrejsende, der forsigtigt går i gaderne med åben mund og et mildt panisk glimt i øjet. Deres trekkingbukser har stadig pressefolder og vandrestøvlerne har kun oplevet asfalt. Der er også de evigt rejsende, der går i slowmotion med en slap, let foroverbøjet holdning, med den typiske ”uniform” på. Uniformen går igen hos dem der prøver at gøre op med alle normerne derhjemme (specielt forældrenes) og for hvem det af en eller anden grund, gælder om at klæ´sig så outreret som muligt. Uniformen består af tøj der sælges lokalt, men som selv de lokale aldrig ville drømme om at gå i. Løse farverige bukser med hængerøv (meget gerne med hul i bagpartiet eller på knæene og en uges gammel skidt) og en løs t-shirt i farver der bestemt ikke matcher… ofte uden ærmer, så du kan se alle de ”tudser”, der er dekoreret med. Det hele bliver krydret med store læder-halskæder og- eller mindst et par flettede armbånd.

Nu skal de hele ikke lyde så fordømmende, for der er bestemt et hav aff fantastisk inspirerende rejsende fra hele verden. Alle med en sund holdning til det ”at rejse” og som ikke behøver en ”uniform”.  Giver det mening?

Nye bekendtskaber… nogle bliver til venner for livet
Jeg mødte mange dejlige mennesker på min rejse til Vietnam, som jeg heldigvis stadig har kontakt med. Mødet med alle disse spændende personer, er ofte et af rejsens højdepunkter. Desværre kommer afskedens time også og alle parter er godt klar over, at der kun er en lille sansynlighed for man ses igen. Det er efterhånden blevet til et fast ritual med at give e-mail og- eller mobilnummer til alle man tager afsked med. Alle er godt klar over ritualet, og inderst inde ved man godt hvem man vil holde kontakten med.

Hanoi  – shoppinggenet aktiveres
Med alle de spændende små forretninger og rejseagenter, blev mit shopping-gen hurtigt aktiveret, og jeg opdagede til min overraskelse, at prisniveauet var faldet drastisk siden sidst. En dagsudflugt til fx Parfume Pagoda inkl. 250 km kørsel, bådtur, guide, entreer og frokost kostede sølle 10 US. Samme udflugt kostede for 2 ½ år siden ca. 15 US (selv det var latterligt billigt).

Jeg indlogerede mig på et lille guesthouse, der lå i en lille baggyde i det gamle kvarter i Hanoi. Stedet blev drevet af en lille venlig familie, der var behjælpelig med stort set alt. Værelset med eget bad/toilet kostede 7 US (det var for værelset, der var beregnet til 2). Da jeg først skulle til Nordvietnam med nattoget dagen efter, tog jeg på en dagsudflugt til Parfume Pagoden ca. 60 km syd/sydvest for Hanoi. Køreturen tog omkring 2 timer trods den korte distance. Læs mere her

Skriv din mening