Gode råd

Tjek dit pas, husk evt. visum og tag en kopi eller to
Tjek at dit pas er gyldigt i hele perioden, du rejser (som en hovedregel skal passet være gyldigt i mindst 6 måneder frem efter du rejser hjem).

Forsvinder dit pas, skal du først henvende dig på den nærmeste politistation. Hvis de ikke har fundet passet, skal du kontakte nærmeste danske konsulat eller ambassade. De kan udstede et hjemrejsedokument til dig, hvis du har en erklæring fra politistationen om, hvordan og hvor du har mistet passet.

En del lande kræver visum. Oplysninger og hvilke lande det gælder, kan du få hos dit rejsebureau, i udenrigsministeriet eller på landenes ambassader. Nogle visum kan du få samme dag andre tager op til 2-3 uger at få.

OBS:
Inden indrejse i USA skal du forhåndsregistrere dig elektronisk for at blive godkendt til indrejse i USA. Det gør kan du gøre her: https://esta.cbp.dhs.gov

Sørg for at få lavet et par kopier af pas, visum, billetter og kreditkort. Giv et sæt til din rejsekammerat og gem selv et i din bagage.

Sørg for en rejse- og bagageforsikring
Rejseforsikring:
Husk endelig en rejseforsikring, specielt hvis du skal uden for EU. Det kan blive en uhyggelig dyr oplevelse, hvis uheldet skulle være ude og du står uden forsikring. Jeg har oplevet, at mange unge mennesker sparer den væk, men det er nok de bedste penge, der er givet ud til din rejse. Bliver du syg, brækker et ben eller skal opereres i fx USA løber regningen hurtigt op i flere hundrede tusinde kroner. Som forældre bør I sikre jer, at jeres barns forsikringer er i orden. Både for barnet skyld men bestemt også for jeres egen, så I ikke skal stå med regningen for et sygeophold.

Husk at det måske kan betale sig at tegne en årsforsikring.

Bagageforsikring:
Bagageforsikringen, er ofte inkluderet i din indboforsikring. Du kan kun få udbetalt erstatning én gang, så det kan bestemt ikke betale sig at være ”overforsikret”.

Sørg for at få de nødvendige vaccinationer
Hvis du ikke har fået de relevante vaccinationer, kan du nemt få spoleret din rejse eller blive syg efter du er kommet hjem. Har du råd til flybilletten og lommepenge, så har du også råd til vaccinationerne. Det er dit helbred der står på spil. Du kan få dem på Seruminstituttet, Rigshospitalet og måske hos din egen læge.

Få flere oplysninger om hvilke vaccinationer du bør tage samt priser her.
Statens Serum institut
Rigshospitalet

Tjek evt. Udenrigsministeriets hjemmeside
De fleste steder kan du rejse rundt uden problemer, men i nogle områder kan situationen pludselig ændre sig pga. politiske forhold eller naturkatastrofer. Tjek Udenrigsministeriets hjemmeside for den aktuelle situation og anbefalinger og råd.

Vis respekt for det fremmede lands kultur, skikke og naturarv

Husk på du faktisk er en form for repræsentant for dit land, og at andre af dine landsmænd sandsynligvis besøger samme sted. Sørg for at sætte dig en smule ind i landets skikke og kultur. Vær høflig, husk at behandle alle med respekt og et stort varmt smil åbner mange døre. Det bliver både din, de lokales og de næste rejsendes oplevelser meget bedre af.

Den største oplevelse på din rejse, er uden tvivl miljøet og landets kultur. Undgå at købe ulovlige souvenirs, som måske stammer fra truede planter og dyrearter samt ulovlige antikviteter. Det er strafbart – ikke kun for sælgeren, men bestemt også over for dig som køber.

Penge
Det er en god ide at have sine penge fordelt på kontanter og kreditkort. Så er du ikke så sårbar. Personligt sørger jeg altid for at have kontanter (oftest US) med til 2-3 dage. Resten trækker jeg på mit Dan/Visakort. Valuta kan du ordne hos fx Forex uden gebyr. Husk på at det koster 30,- når du hæver i en bank i udlandet.

Pak let
Du behøver slet ikke så meget som du tror. De fleste lande, selv i de fattigste, kan du købe de fleste toiletsager, tøj og andre nødvendigheder. Du kan også få vasket dit tøj de fleste steder eller måske selv gøre det i en spand eller i håndvasken. Skal du ud og vandre, dykke eller prøve kræfter med andre aktiviteter, kan du oftest leje det meste udstyr.

Personligt har det vigtigste været at medbringe en guidebog, et par gode vandresko/støvler og et par sandaler. En sportsundertrøje er også uundværlig på vandre/cykelture, en maclite og en Schweizerkniv eller lignende.

Køb lokalt
Hvis du ønsker at støtte de det lokale samfund, så skal du bare købe lokale produkter. Det er med til at holde de lokale traditioner og håndværk i hævd.

Undgå at give penge til de tiggende børn
Det gør ondt at lade være med at give penge til en lille udstrakt hånd og et par store bedende øjne, men det bringer ikke noget godt med sig. De kommer ikke i skole og dermed bliver deres chancer for et godt liv minimale. Give hellere direkte til skoler eller lokale humanitære organisationer.

Gør en handel så i begge er glade
Det er sjovt og flere steder forventes de ligefremt, at du ”prutter” om prisen, specielt på markeder. Brug humor, smil og vær tålmodig og husk at prisen i sidste ende ikke er så vigtig for dig som for sælgeren, der ofte lever under kummerlige kår.

Spørg om lov til at tage billeder
Udvis respekt og spørg om lov inden du tager billeder af personer. Derved undgår du kedelige episoder.

Tænk på naturen
Smid aldrig noget i naturen, spar på vandet og undgå at tage et varmt bad i bjergene, specielt i Østen, hvis det er opvarmet med træ som brænde. Vandrer du i naturparker, så bliv på stien i stedet for at trampe vegetationen ned. Benyt de offentlige transportmidler eller hop på en lejet cykel, hvis afstanden tillader det. Skal du på n udflugt, så benyt dig af en arrangør der aktivt arbejder med at forbedre miljøet. De er ofte en smule dyre, men pengene er givet godt ud.

Overvej hvem du vil have med på din rejse
Det er altid godt at være et par stykker, der rejser rundt sammen. På den måde kan den ene fx stå i kø for at købe billetter, mens den anden passer på bagagen. Det er også rart at have en at dele oplevelserne med, specielt efter du/I er kommet hjem. Alligevel skal du tænke dig grundigt om, hvem du vil rejse med. Jeg har set forhold og de bedste kammeratskaber gå i opløsning under en rejse. Grunden er ofte at man pludselig er sammen døgnet rundt i flere dage eller uger. Forskellige interesser, fysisk formåen eller måske jalousi kan pludselig ende i et skænderi.

Hvis du har en ven eller kæreste du gerne vil rejse med, så sørg for åbent og ærligt at snakke om forventningerne til rejsen, hvordan i skal bo (er det hostel eller pæne hoteller), hvilke transportformer (offentlig med de lokale eller på guidet ture) m.m. Aftal at det er ok at sige til, hvis en af jer trænger til at være jer selv. Måske splitte op nogle dage for at mødes igen. Vær åben og ærlig, så kan det ikke gå helt galt.

7 kommentarer til “Gode råd”

 1. Hej Alan,

  Det er da en rigtig go side !! Det er godt nok nogle super billeder du har taget – der er noget af en fotograf i dig !! vi ses nok til et arr snart og ikke andet så næste PATA arr :o)

 2. Hej Alan,

  Sikke en god hjemmeside du har lavet, tak :-) – og en masse gode råd, også det omkring rejsefæller – det er rigtig vigtigt at få afstemt forventninger m.m.

  Jeg har selv været i Cuba og var nysgerrig på at læse din beretning derfra, men desværre blev siden tom, da jeg klikkede på Cuba….??

  Mange hilsner
  Tine

 3. Hej Tine
  Skønt at få en mail fra en der har fået lidt gavn at min side. Underligt at siden om Cuba blev tom da du klikkede på siden. Der er lidt indhold men endnu kun ét billede indtil jeg får scannet nogle flere. Jeg sender dig lige det direkte link til Cuba siden…forhåbentlig virker det:
  http://www.rejseglimt.dk/cuba-forandringen-er-pa-vej/

  Mange rejsehilsner
  Alan :o)

 4. Faldt lige over din hjemmeside, da jeg søgte på autentiske rejsefortællinger på nettet. Mon De Berejstes Klub ikke lige er noget for en som dig? http://www.deberejstesklub.dk

 5. Hej
  Tak for din opfordring. Jeg har skam overvejet det, men da jeg arbejder i rejsebranchen, har denne hjemmeside, rejser meget, så synes jeg at rejser “fylder nok” i mit liv da jeg også har en masse andre interesser…motion, venner og familie…så er der ikke plads til meget mere i døgnets 24 timer :o)
  Mange rejsehilsner
  Alan

 6. Hejsa alan,

  Jeg kom ind på din side da jeg søgte på madrid. Da jeg er med til at arrangere en firmatur hertil.. du har desværre ikke opdateret med rejsebeskrivelse endnu… Men det jeg leder efter er en form for rabatordning ved at se nogle forskellige seværdigheder. Som jeg ved de har i andre storbyer som new york og berlin. Kender du noget til nogle muligheder her? Vi har en overnatning der :) jeg håber du kan hjælpe, eller har ideer eller gode råd, er allerede fan sf din blog.
  Tak på forhånd.. vennligst hilsen katrine

 7. Hej Katrine

  Skønt at høre der er nogle der finder mit site og kan få lidt ud af den :-) Jeg har jo selv været på en kort tur til Madrid, men benyttede mig ikke af nogle guidede ture, men jeg faldt lige over et site, der beskriver et MadridCard, der giver rabat og gratis indgange til en masse museer. Håber det kan bruges :-)
  Her er linket: http://www.gomadrid.com/activity/madridcard.html

  Håber det bliver en god tur.

  Mange rejsehilsner
  Alan

Skriv din mening