Den gamle by i Århus

Den gamle By i Århus
Nu har jeg efterhånden valfartet rundt i hele verden, og så har jeg ikke engang besøgt en af Danmarks absolut største seværdigheder, Den gamle By i Århus. Det måtte jeg selvfølgelig råde bod på, og da min kære mor heller aldrig har været der, var det oplagt at invitere hende, så vi kunne dele oplevelsen og få flere herlige minder “på kontoen”.

Hus på Møllestien i ÅrhusHvor skulle vi bo i Århus?
Jeg var i god tid og søgte i starten af januar efter et sted at bo. Først havde jeg regnet med at finde et godt weekendtilbud på hotel, da jeg var så tidligt ude. Det var lettere sagt end gjort. Så havnede jeg på www.visitaarhus.dk og kiggede på overnatningsmuligheder og faldt pladask for et af Århus mindste huse (40m2 på 2 etager). Det lå på Møllestien, der skulle være ”gaden i Århus”. Det må simpelthen være den absolut hyggeligste gade med charmerende små huse side om side. Gaden er fra 1700-tallet, og den eneste tilbageværende efter byfornyelsen løb løbsk sidst i 1960érne.

Læs mere om huset her

Det var lige et sted for min mor. Et gammelt men pænt hus og en lille baghave med stokroser i alle regnbuens farver. Indretningen var “gammeldags” men super hyggelig og der var alle bekvemmeligheder, så jeg kontakte straks udlejeren om det var ledigt en weekend. Jeg var heldig og fik det fra d. 31/7-2/8-2009. Pris 800 kr. pr. nat inkl. håndklæder, sengetøj og rengøring.

“Orange” togbilletter

2 måneder før afrejse er det muligt at booke “Orange” billetter hos DSB. Jeg sparede vist ca. 400 kr. Det er jo også værd at tage med.

Møllestien i Århus

Møllestien i Århus
Der var ½ år til vi skulle af sted, men forventningens glæde er jo det halve. Da vi så endelig skulle af sted, var tiden alligevel gået hurtigt. Vi tog toget fra hovedbanegården kl. 10.00 og ankom til Århus kl. 13.10. Der var ikke langt til Møllestien fra banegården og vi fandt hurtigt derhen. Jeg fik nøglen udleveret i ejerens galleri i huset ved siden af. Huset og gaden var præcist som på billederne på nettet. Vi var også så heldige, at solen skinnede og stokroserne gjorde alle hunør og bød os velkommen til Møllestien. Jeg kunne se på min kære mor, at det lige var et sted for hende.

Vores lille haveVi gik indenfor. Jeg skulle godt nok huske at bukke mig, da dørene alle uden undtagelse var max 180 i højden. Alt var småt som i et dukkehus, men alligevel var der fin plads, for hver kvadratmeter var godt udnyttet. Baghaven var ikke særlig stor, men der var plads til et havebord, nogle stole og så tog buske og stokroserne ellers resten af pladsen… super hyggeligt.

Skøre bænke i ÅrhusSkøre bænke i Århus
På vores gåtur rundt i Århus, stødte vi på en ny hvid bænk, men den så nu noget underlig ud. Da vi kom tæt på den opdagede vi, at træplankerne buede, så det var umuligt at sætte sig. Pludselig dukkede en anden bænk op. Den var da helt tosset. Den ragede mindst 2 meter op i vejret. Hmmm her var vist tale om et vel planlagt gimmick. Vi opdagede ikke mindre end 7 bænke med hver deres særpræg. Det kan godt være der går en masse historier om Århusianerne, men jeg skal love for de selv har humor. Godt gået :o).

Skøre bænke i ÅrhusJeg har senere læst, at bænkene er opstillet i Århus som optakt til dette efterårs udstilling med Jeppe Hein. Bænkene er udført af ham og de kommer til at indgå i hans udstilling på Kunstmuseet i Århus.

Resten af fredagen gik vi rundt i Århus bymidte. Jeg blev overrasket over så mange spisesteder, cafeer og barer der dukkede op overalt. Der var et herligt leben og nede ved kanalerne var restauranternes borde optaget og alle sad bare og slikkede solskin… og skeen med de sidste kagerester. Latinerkvarteret var fyldt med små spændende butikker, skæve huse med patina og brostensbelagte gader. Jeg kan forestille mig hvor hyggeligt der må være om aftenen, når gadebelysningen tændes og folk stimles sammen til en festlig aften i byen.

Vi gik tidligt til ro, da vi ville være friske til at se Den gamle By i Århus. Det var jo weekendturens mål nr. 1.

Den gamle By i Århus

Velkommen til Den gamle By i Århus
Solen skinne, himlen var blå og stokroserne hilste os godmorgen til en ny dejlig dag. Jeg anrettede morgenmaden, så min mor bare kunne sidde og nyde morgensolen med morgenmaden og en kop kaffe eller 2. Derefter var det ellers af sted til Den gamle By i Århus.

Skævt hus i Den gamle By i ÅrhusDen gamle By lå mindre en 1 km fra Møllestien, så vi gik derhen. Udefra kunne vi allerede se store del af byen. Den var som taget ud af en Morten Korch film. Bindingsværkshusene stod side om side i de smukkeste farver. Vi betalte de 100 kr. i indgang pr. person (desværre ingen rabatter til pensionister). Så var det som om tiden blev skruet et par hundrede år tilbage. Vi trådte ud på de toppede brosten, ikke ligefrem handicapvenlig eller for gangbesværede, men det var selvfølgelig for at fuldende gadebilledet fra dengang. Jeg støttede min mor, så hun ikke risikerede at miste balancen… det var hun meget glad for.

Vi gik ind i det ene hus efter det andet. Der var boliger fra 1600, 1700 -1800 tallet. Det var sjovt at se udviklingen og hvordan hjemmene blev pyntet mere og mere og de forskellige hjælpemidler, der efterhånden dukkede op. Der var fx en gammel cykelsmed med værksted og bolig, lysestøberi, sæbesyder, skomager og meget mere. Der var også et interessant tobaksspinderi med butik… alt sammen fuldstændigt autentisk.

Pludselig blev vi stoppet af en ældre herre i fuld uniform fra 1700-tallet med et gråt  og meget flot plejet fuldskæg. Han gav mig anerkendelse for at give min mor en ordentlig støtte, hvilket i følge ham, var alt for få der formåede. Han fortalte han boede lige om hjørnet for 14 rigsdaler og selvom det var inklusiv vask af uniformen, så var der ikke meget tilbage af den månedlige hyre. Vi spillede med og spurgte ind til livet som soldat, og han svarede høfligt og var meget beleven. Han var ikke den eneste, der gik rundt i tøj fra dengang og spillede rollespil, som om de leve der. Det var med til at gøre oplevelsen af Den gamle By endnu mere levende.

Da jeg havde købt nyt kamera, skulle jeg selvfølgelig tage en masse billeder. Det var ikke svært at finde et motiv, for jeg var jo nærmest omgivet af det ene perfekte motiv efter det andet. Jeg ”parkerede” min mor ved en bænk eller et andet godt sted, hver gang jeg skulle tage et billede. Det blev til mere end 150…

Hestevogn i Den gamle By i Århus”Så til hest”
Min mor opdagede man kunne få en tur i hestevogn (40 kr. pr.  person) rundt i Den gamle By. Den synes hun vi skulle prøve… selvom hun var hunderæd for hesten. Hun var sikker på at den ville løbe væk med hende, da hun sad alene i vognen. Da vognen blev fyldt op med en lille familie på 4, gik det ellers ”over stok og brosten”. Det rystede og gyngede, så der vist kom et lille forskrækket hvin fra min mor. Hun  beskrev køreturen som én stor rystetur, hvor det føltes som om indvoldene var havnet i en blender på max hastighed. Det grinede vi godt og grundig af. Selve turen tog ikke meget mere end 10 min. men så fik vi et hurtigt overblik af Den gamle By.

Jeg blev barn igen på legetøjsmuseet
Vi fortsatte rundt og beundrede de vildt skæve huse i de flotteste farver. Det var spændende at se hvordan bindingsværksværksfacaderne skiftede karakter (læs mønster) gennem tiderne. Inden frokosten havnede vi på legetøjsmuseet. Der var virkelig meget spændende legetøj, som alle børn og barnlige sjæle, ville kunne lege med i timevis. Jeg kan da selv huske hvordan de små cowboyer og indianer figurer satte min fantasi i sving. Det tror jeg mange børn mangler i dag, da de bruger alt for mange timer foran computeren med blodige spil og bilrace.

Den gamle By i ÅrhusPostkort fra Den gamle By
Vi skulle sende et par postkort til 2 af mine mor søskende. Det var så genialt at der var en gammelt postkontor i en af bygningerne. Der kunne vi købe postkort og frimærker. Hvis vi postede det i postkontorets postkasse inden kl. 16 ville det blive stemplet med Den gamle Bys eget stempel. Vi fandt en bænk og fik hurtigt skrevet kortene og postet dem.

Frokost og eftermiddagskaffe på Traktørstedet Simonsens have
Så trængte bentøjet til en pause og maven higede efter noget at spise. Vi valgte Traktørstedet Simonsens have, hvor vi heldigvis kunne sidde ude, da solen skinnede fra en skyfri himmel. Min mor holdte et par pladser, og så gik jeg ind og hentede maden. Vi skulle selvfølgelig have traditionel dansk smørebrød, en øl og vand. Der var 3 stykker smørebrød for 50 kr., det var da ok når man tænker på, det er midt i en af Danmarks største turistattraktioner.

Senere om eftermiddagen vendte vi tilbage. Jeg havde set de havde en stor lækker kaloriebombe af en lagkage. Den skulle vi da smage. Kun 20 kr. for et ordentlig stykke, der smagte himmelsk. Det var lige hvad vi trængte til inden vi tog afsked med Den gamle By.

Vi havde brugt næsten 7 timer og det føltes slet ikke som for lang tid. Vi var begge enige om det var en kæmpe oplevelse, og så var det jo herligt at vejrguderne var med os. Jeg selv vil påstå, at Den gamle By er et af de mest fuldendte og atmosfærefyldte museer jeg til dato har set… på kloden!!!

Den gamle By i ÅrhusFakta om Den gamle By i Århus
Den gamle By i Århus blev faktisk grundlagt tilbage i 1914 og blev verdens første museum for købstædernes kultur og historie. Alle bygningerne er fra forskellige byer i hele Danmark fra perioden 1600-1800 tallet. Til næste år (2010) åbner et nyt område ”Den Moderne By i Den Gamle By” fra 1927-1974. Det skal blive spændende og interessant, da jeg ville kunne genkende noget fra min barndom.

Læs mere om Den gamle By i Århus her

Den gamle By har høstet megen anerkendelse

 • Ifølge Danske Turist Attraktioner har den fået de maksimale fem stjerner.
 • ”I sig selv en rejse værd.” ifølge Guide Michelin og har fået de maksimale tre stjerner.
 • ”En af verdens 1.000 største seværdigheder” ifølge Hillman Wonders.


Søndag kørte vi hjem og vi havde haft en perfekt weekend. Det er bare alt for sjældent jeg tager mig tid til en hel weekend med min mor. Håber jeg fremover bliver bedre til det… og hvad med dig? :o)

3 kommentarer til “Den gamle by i Århus”

 1. Nogle skønne billeder, rigtig hyggelige små huse,
  lige noget for mig. Skønt, at man i en ellers stresset
  verden, stadig har sans for at bevare de gamle huse,
  den gamle stil ja, alt dét som giver fred i sjælen. En
  rigtig dejlig historie at læse om. Jeg skal under alle omstændigheder til Århus og se “Den Gamle By”.
  Det er lige noget for mig.

 2. Når du er så glad for den gamle by vil jeg anbefale dig Hjerl hede Frilandsmuseum. Er samme koncept bare en landsby.

 3. Hej Majbritt
  Tak for kommentar med en rigtig god ide. Det vil jeg kigge nærmere på.

  God dag til dig
  Alan :-)

Skriv din mening