4 forrygende dage i Belfast og Dublin

Belfast
”Jamen er der ikke uroligheder i Belfast?” var de flestes reaktion, da jeg fortalte jeg skulle til Belfast. Det er nok det indtryk, der afholder en masse fra at tage dertil… og hvor er det synd. Jeg fik et meget positivt indtryk af Belfast. Det er en by med historie, seværdigheder, fantastiske mennesker og ikke mindst en by, der kæmper for at skabe sig et nyt image for at tiltrække rejsende.

Der kommer snart fede billeder fra rejsen, så vend endelig tilbage

Jeg startede miniferien med Norwegian fra København til Dublin. Alt forløb planmæssigt og vi landede endda lidt før. Norwegian kan bare det der. Fra Dublin lufthavn kører der flere busser til de fleste større byer i Irland. Turene tager ikke lang tid pga. den store investering, der de foregående år er lagt i infrastrukturen. Små 2 timer tog busturen til Belfast.

Belfast omfavner dig…
Det blev en overraskende positiv oplevelse at komme til Belfast. Byen har jo i mange årtier været i mediernes overskrifter pga. den ulykkelige konflikt mellem protestanter og katolikker, men det er heldigvis fortid og i dag er Belfast en by i rivende udvikling. Alligevel var det en helt speciel følelse der omfavnede mig, så snart jeg ankom til Belfast… på en positiv og interessant måde. Den gjorde mig nysgerrig for hvad der egentlig startede konflikten er noget jeg bestemt vil læse mere om.

I Belfast boede jeg på Jurys Inn Belfast hotel, der ligger i gåafstand til de fleste seværdigheder, shopping og hyggelige pubber. Selve hotellet var godt og rent uden at være ekstravagant.

Historical Pub Walking Tour
Tidlig på aftenen var jeg på en Historical Pub Walking Tour i Belfast. Første stop var på The Crown Bar. WOW for et super hyggeligt sted. Atmosfæren i pubben nærmest omfavnede en og sagde varmt velkommen. Stemningen var hyggelig og gæstfri. De fleste gæster var tydeligt lokale og ellers nogle få rejsende som mig selv. Interiøret i Crown Bar brillerede med talrige detaljer, så der var konstant noget nyt jeg fik øje på. Det flotte loft, gulvet og dekorerede glas/vinduer med flotte farver. Det osede simpelthen bare af en herlig varm atmosfære. Det var i det hele taget også kendetegnet for de pubber jeg fik set på turen. Uanset hvilken pub og hvor mange mennesker der var, så var stemningen i top og det bedste var nærsten det herlige miks af yngre, lidt ældre og ”det grå guld”.

Restaurantbesøg på Nick´s Warehouse
Til aften spiste jeg på Nick´s Warehouse (http://www.nickswarehouse.co.uk/). Som navnet antyder ligger det faktisk i en tidligere lagerbygning, der var bygget til Bushmills Whisky Co. I dag er det en restaurant med fart på. Tjenerne og køkkenpersonalet var super effektive og formåede alligevel at give en personlig og høflig betjening. Maden var perfekt men uden at være gourmet. Der var rigeligt på tallerkenerne. Jeg kan anbefale stedet.

Aftenen sluttede jeg af på den eneste rigtige måde, når man nu er i Irland… på en pub. Sammen med nogle andre gik jeg på en pub ikke langt fra hotellet. Der var gang i den og pubben var fyldt til bristepunktet. Alligevel var det nemt at komme frem og bestille. Alle var i blændende godt humør med et stort smil på læben. Stemningen ”sagde”; Her skal der være plads til alle… og alle skal selvfølgelig nemt kunne bestille drikkevarer. Der blev også spillet lokalt musik af et band med 3 ældre herre… men hold da op hvor de kunne fyre den af. Sikken en aften.

Titanic museetTitanic og Belfast
Belfast satser stort på Titanic. For 100 år siden var det byggeriet af Titanic og de 2 søsterskibe, der beskæftigede mere end 5000 arbejdere og beviste, at Belfast og Irland var verdens førende mht. skibsbygning og industri. I dag er det et museum i verdensklasse om Titanic, der for alvor skal sætte Belfast tilbage på verdenskortet. Det var ikke åbnet da jeg var der, men bare bygningen udstråler vovemod og seriøsitet… det bliver med garanti en turistmagnet. Selve området hvor museet ligger, er klods op af stedet hvor Titanic blev bygget. Ikke langt derfra ligger Titanic Dock & Pump House, der på Titanics tid var verdens absolut største. Det var meget interessant at være på en guidet rundtur.

Gavlmaleri i BelfastJeg kom også på en hurtig tur gennem nogle af de områder, der havde været vidne til mange af urolighederne mellem protestanterne og katolikkerne. Det var specielt interessant at opleve gavlmalerierne på Shankill og Falls Road, der på tankevækkende måde skildrede den mangeårige konflikt. Er du så heldig at få en guide, der selv oplevede konflikten, får historierne for alvor liv og giver dig med garanti kuldegysninger.

Gensyn med Dublin

Jameson Distillery
Så gik turen tilbage mod Dublin, og jeg tog direkte til frokost på Jameson Distillery. Jeg var der for ca. 10 år siden og må indrømme, at det besøg var nok for mig. Når det er sagt, så er udstillingen om Jameson Distillery flot lavet og rundvisningen ok, men det er én stor reklame for Jameson. Ved besøgets slutning var der smagsprøve på Jameson Whisky, samt en skotsk og amerikansk. Den måske største forskel er hvor mange gange de er destilleret (Jameson 3 gange, skotsk 2 gange og den amerikanske 1 gang).

Trrnity College i DublinTrinity Capital Hotel
Så tjekkede jeg ellers ind på Trinity Capital Hotel, der som navnet antyder, ligger få meter fra Trinity College Dublin. http://www.trinitycapitalhotel.com/ Hotellet var virkelig overraskende lækkert i flotte mørke, men smagfulde farver og interiøret var helt specielt. Endelig et 4-stjernet hotel, der tør skille sig ud fra mængden. Alt var super godt og dette hotel kan jeg kun på det varmeste anbefale.

Fuld fart og stemning til hundevæddeløb i Dublin
Om aftenen var jeg til Greyhound væddeløb. (Der er 2 Greyhound væddeløbsbaner i Dublin, Harold´s Cross og Shelbourne Park). Jeg sad oppe i restauranten med flot udsigt til hele banen og fik serveret 3 måltider… god og solid, men enkel mad. Søger du stemning, så sørg for at komme uden for, hvor de lokale står og lever sig ind i hvert enkelt løb og satser pæne beløb på de forskellige hunde. Du kan sagtens selv satse fra 2 EUR på en hund. Bare spørg hvordan man gør… der findes ikke dumme spørgsmål.

Aftenen sluttede i Temple Bar området. Der er utallige pubber og klubber at vælge mellem. Desværre er der også mange unge, der vælter rundt i en ordentlig brandert, hvilket ødelægger noget af charmen. Alligevel blev vi der, og gik ind på den ofte afbilledet pub, Temple Bar med den røde facade. Der blev spillet på livet løs og stedet var proppet til bristepunktet. Stemningen var så medrivende, at jeg bare stod og rokkede med og var i ”en helt anden verden”.

På arkitektur i DublinPå guidet tur med arkitekt i Dublin
Næste dag skulle jeg på en guidet tur i Dublins nyudviklede område (Dublin Docklands). Her fortalte en arkitekt vidt og bredt om The Custom House, Grand Canal Theatre, Samuel Beckett Bridge, The Convention Centre og meget mere. Der var da nogle spændende nye bygninger, men for mig lignede det forfejlet byplanlægning og en kopi af hvad der foregår så mange andre byers i havneområder som fx i London og København. Al sjæl og stemning er som støvsuget væk og de fleste bygninger ligner billige betonklodser uden sjæl til kontorer og beboelse. Hvorfor?

Trinity Collegue
Så stod den på besøg i Trinity Collegue Dublin. Sørg for at komme tideligt eller en times tid før lukketid, da køen vil være mindst. Det er en oplevelse, specielt det gamle bibliotek med mere end 200.000 af de ældste bøger og endelig de smukke og imponerende Book of Kells. De skal ses og ikke beskrives.

Frokost på The Bank on College Green
Dagens frokost fik jeg på den fornemme pub, The Bank. Som navnet antyder, så ligger det i en tidligere bank. Der er virkelig flot dekoreret og flere steder står der gamle bankbokse i forskellige størrelser. Lad nu ikke de fornemme omgivelser afskrække dig fordi du tror, det er uhyggeligt dyrt. Priserne er ikke meget højere end almindelig cafemad, men her får du en oplevelse med i købet. The Bank ligger super centralt på 20-22 College Green kun 3 minutters gang fra Trinity College. Prøv det og få et godt måltid mad og en oplevelse.  http://www.bankoncollegegreen.com/

En aften i musikkens tegn på The Irish House Party
Sidste aften i Dublin foregik på The Irish House Party, der ligger i den smalle gade fra Halfpenny Bridge og mod Temple Bar området. Her stod den på traditionel 3-retters menu og underholdning med irsk musik. Jeg var spændt på stedet og oplevelsen… frygtede det var en ”turistfælde” men det synes jeg bestemt ikke var tilfældet. De 3 musikere der optrådte, formåede at gøre oplevelsen intim og personlig med små anekdoter til hvert stykke musik, sang og lidt dans. http://www.theirishhouseparty.com/

Med Norwegian hjem om aftenen. Denne gang landede vi faktisk ½ times før planlagt. Som jeg tidligere har nævnt…de kan bare det der :o)

Skriv din mening